Een bezoekje aan Our Lady of Pamele, zeker de moeite waard

Een bezoekje aan Our Lady of Pamele, zeker de moeite waard

Rond het jaar 1100 werd door de Heer van Pamele het stadje Pamele op. In 1593 werd dit kleine dorpje een stadsdeel van Oudenaarde. In het dorpje stond een kerk die in de 13e eeuw vervangen werd door de huidige Onze-Lieve-Vrouw van Pamele kerk.

Wat de bouw van deze kerk betreft, deze vond plaats tussen 1235 en 1300. De bouwperiode is dus voor een indrukwekkend bouwwerk zoals dit erg kort. De kerk is een klassiek voorbeeld van de bekende Scheldegotiek.

Het verleden herleeft

Tot op de dag van vandaag heeft de kerk nog steeds haar originele dakgebint wat uit de 13e eeuw stamt. Nog steeds is de rijkdom en de macht uit het oude Pamele terug te zien in deze kerk. De kerk is uit Doornikse stenen gebouwd en versierd met een groot aantal glas-in-lood ramen.

Binnen in de kerk zijn de graven te vinden van Pamele-baronnen. Het hoofdaltaar is van zandsteen gemaakt en is voorzien van beelden die de twaalf apostelen voorstellen. De prachtige glas-in-lood ramen zijn gemaakt in 1930 door A. Ladon.

Magaretha van Parma werd in deze kerk gedoopt. Zij was van 1559 tot 1567 landvoogdes der Nederlanden. Margaretha was de buitenechtelijke dochter van Keizer Karel. Zijn werd in 1522 verwekt bij een dienstmeisje.

Tegenwoordig worden er in de Pamele kerk geen diensten meer gehouden. Wel is de kerk toegankelijk voor bezoekers vanaf juni tot augustus tussen 14 en 17 uur. Het is meer dan de moeite waard om de binnenkant van deze prachtige kerk eens te bewonderen.

De Pamele kerk steekt met zijn toren uit boven Oudenaarde. Behalve de grote toren in het midden heeft de kerk ook ronde zijtorentjes. De ramen met in typisch Gotische stijl. Buiten het kerkklooster hangt een plaquette waarop de naam van de maker, Arnulf van Binche, staat. Dit is heel bijzonder omdat dit in die tijd niet gebruikelijk echt was.

MEER TE WETEN KOMEN

Hall of Belfry

Brouwerij Liefmans

Begijnhof